Suomi sai oman Gandhi-patsaan

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Intian itsenäisyysliikkeen johtajan, Mahatma Gandhin (1869–1948) syntymästä. Gandhi oli väkivallattomuuden, totuuden ja rauhanomaisen rinnakkaiselon arvojen puolustaja.

Kunnioittaakseen Gandhin merkittävää perintöä Intian hallitus lahjoitti luonnollisen kokoisen Gandhin patsaan Suomen valtiolle. Lahjoituksen aikaan on kulunut 70 vuotta Intian ja Suomen välisten diplomaattisuhteiden solmimisesta.

Mahatma Gandhi patsas Helsinki
Gandhi-patsas Helsingissä

Pronssipatsas on 185 cm korkea ja seisoo suomalaisesta graniitista tehdyn jalustan päällä. Patsaan on suunnitellut ja veistänyt intialainen kuvanveistäjä Gautam Pal, jonka teoksia on esillä useissa eri kaupungeissa ympäri maailmaa.

Patsaan julkistamistilaisuudessa perjantaina 20.9.2019 olivat läsnä Suomen ja Intian ulkoministerit Pekka Haavisto ja Dr. S. Jaishankar, Intian suurlähettiläs Ms. Vani Rao ja Helsingin kaupungin varapormestari Pia Pakarinen.

Suomen ja Intian ulkoministerit
Pekka Haavisto pitämässä puhetta Gandhi-patsaan julkistamistilaisuudessa

Patsas sijaitsee Helsingin Hermannissa Allotrianpuistossa osoitteessa Hämeentie 57.

”Rauhaan ei ole tietä, rauha on tie.”
Kukitettu Gandhi-patsas

Päivitys 12/2021

Video Gandhipatsaan julkistamistilaisuudesta Helsingissä –

Tilaa somekanavani niin saat myös blogipäivityksistä tiedon!

4 Comments

  1. Oho, minulta on ainakin mennyt tällaisen patsaan julkistus ihan ohi! Mielenkiintoista ja piristävää, että Suomeen saatiin oma Gandhi-patsas, kun perinteisesti maamme patsasvalikoima on tainnut koostua lähinnä suomalaisista merkkihenkilöistä.

  2. Olipa hauska tietää tästäkin. Pyöräilen kotoa silloin tällöin tuohon suuntaan, niin voin pysähtyä katsomaan tätäkin erikoisuutta.

  3. Kyllä, patsas näkyy hyvin Hämeentiellekin. Ja niin kuin apulaispormestari puheessaan sanoi, muistuttaa ohiajavia unohtamaan kiireen ja stressin 🙂

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.