Matkamessut palaavat kuvioihin vuonna 2023

Junarata Helsingissä

*blogiyhteistyössä Messukeskus

Matkamessut palaavat kuvioihin parin kolmen vuoden tauon jälkeen! Viimeiset kolme vuotta on matkablogeissakin ollut hiljaisempaa ja matkailun liekkiä on tosissaan saanut ylläpitää pyhällä hengellä. Ennenkuin luet, mitä tarjoavat Matkamessut vuonna 2023, lue, mitä Matkamessuilla tapahtui ennen koronaa vuonna 2019.

Nyt matkamessut tuovat Helsingin Messukeskukseen kolme päivää matkatunnelmaa, inspiroivia matkareittejä, matkakohteiden ja erilaisten matkustustapojen esittelyitä ynnä muita matkustamiseen liittyviä aiheita eri ohjelmalavoilla. Matkamessujen kanssa järjestetään samanaikaisesti CARAVAN-tapahtuma niinkuin ennenkin ja tapahtuma järjestetään ensi viikonloppuna 20.-22.1.2023.

Uutta matkamessuilla on Helsinki osana Tasty Travel -teemaa. Lähdenkin mielenkiinnolla katsomaan, mitä maukasta Helsingistä on Food Courtissa esillä, sillä useampi helsinkiläinen kahvila- ja ravintolavideo on jo ehtinyt päätyä Helsinki-soittolistalleni YouTubeen.

Suomesta ulkomaille suuntautuvan matkailun tilastot vuodelta 2022 (Lähde: SMAL)

Koronasta johtuva vuosien matkailuvaje on kyselyjen mukaan pitänyt suomalaisten matkakuumeen korkealla ja kaipuuta löytyy tällä hetkellä eniten erityisesti Etelä-Euroopan kohteisiin.

Tämänvuotinen Matkamessujen teemamaa Kreikka johtaa tilastoja lähes 185 000 suomalaisella matkustajalla vuonna 2022, kun niitä vuonna 2021 oli vain pyöreät 36 000. Ennen koronaa vuonna 2019 Kreikassa kävi n. 240 000 matkustajaa vuodessa.

Kreikka on myös Matkamessujen teemamaa tänä vuonna 2023.

Seuraavaksi suosituin matkakohde suomalaisten keskuudessa viime vuonna oli Espanja ja siellä erityisesti Kanariansaaret, jossa kävi n. 120 000 suomalaista matkustajaa vuonna 2022. Vuonna 2021 Kanariansaarilla kävi vain pyöreät 45 000 matkailijaa, kun taas vuonna 2019 suomalaisia matkailijoita kävi Kanariansaarilla reilu 190 000. Eroa koronaa edeltävään matkustajamäärään vuonna 2022 oli siis enää 70 000. Kaiken kaikkiaan Espanjassa matkaili yhteensä reilu 140 000 suomalaista vuonna 2022, mikä oli enää n. 90 000 matkailijaa vähemmän kuin ennen koronaa vuonna 2019. Vuonna 2021 matkailijoita kävi reilu 48 000.

Muita suosittuja eurooppalaisia matkakohteita vuonna 2022 olivat Kypros, Portugali ja sen saaret, Italia, Kroatia, Itävalta, Ranska, Yhdistynyt kuningaskunta, Saksa ja Tsekin tasavalta, tässä nimenomaisessa järjestyksessä.

Voit lukea lisää monista eurooppalaisista matkakohteista teoksessani Indivue – Matka Eurooppaan.

Matkailusta Suomessa ja eritoten Helsingissä kertoo teokseni Indivue – Matka suomeen

Näin matkailu on elpynyt

Kaupunkilomat ja junamatkat kotimaassa ovat nousussa. Ulkomaan matkoissa arvostetaan turvallista matkanjärjestäjää.

Suomalaisista 55 % suunnittelee matkustavansa vuonna 2023 ulkomaankohteisiin, mikä osoittaa edelleen elpymisen merkkejä. Kotimaanmatkojen kysyntä on myös korkealla 70 %:n tasolla, vaikka viime vuosien ennätyksiin ei päästä. Etätyömahdollisuudet ovat pidentäneet lomamatkoja 3-5 päivää niillä, joilla on siihen mahdollisuus. Suomalaiset ovat käyttäneet kotimaassa rahaa hieman enemmän kuin aikaisemmin, mutta ulkomailla lähes tuplanneet rahankäytön.  

”Matkailun elpyminen alkoi viime vuonna ripeästi. Alaa koettelevat nyt huolet hintojen noususta ja kuluttajien luottamuksesta omaan talouteen. Tunnelma alalla on kuitenkin luottavainen”, sanoo SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.  

Matkamessujen liiketoimintapäällikkö Noora Haatainen uskoo, että pitkään jatkunut matkakuume saa suomalaiset suunnittelemaan lomamatkoja ja nauttimaan kansainvälisestä tunnelmasta Messukeskuksessa. ”Matkamessut on matka itsessään. Se on oiva tapa tutustua kohteisiin ja kulttuureihin sekä saada vinkkejä kasvokkain”.   

Kotimaanmatkailussa heijastuu mökkimatkailu Järvi-Suomen alueella, mutta kaupunkilomat ja junamatkailu ovat kasvattaneet osuuttaan. Luonnossa liikkumiseen keskittyvien matkojen tekeminen on edelleen myös korkealla. Asuntoauto- ja vaunulla lomailun kiinnostus on edelleen hieman korkeammalla kuin 2019. 

Matkailun vastuullisuuskysymyksissä nousi alkutalvesta tehdyssä tutkimuksessa kärkeen matkakohteen tasa-arvo- ja ihmisoikeusasiat. Vastaajista yhdelle kolmesta kohteen poliittiset /yhteiskunnalliset olosuhteet ovat tärkeä asia. Tähän todennäköisesti vaikuttivat osaltaan Qatarin MM-kisojen järjestelyissä esiin tulleet ongelmat. Tavallisimmat matkustajan vastuullisuusteot ovat paikallisten tuotteiden ja palvelujen, kuten julkisen liikenteen käyttäminen sekä matkustaminen sesongin ulkopuolella. Arvoasteikolla olivat nousseet myös matkakohteen paikallinen kulttuuri ja aidot elämykset esimerkiksi luksushotelleihin verrattuna. Lentomatkansa oli kompensoinut 13 % matkustaneista. 

Matkoja kaukokohteisiin

Matkoja kaukokohteisiin tehtiin vuonna 2022 melkein 25000 kpl, kun sitä edeltävänä vuonna niitä tehtiin vain lähemmäs 4700. Ennen koronaa vuonna 2019 kaukokohteisiin matkustettiin yli 85700 kertaa.

Vuonna 2022 suosituimpia kaukokohteita olivat Thaimaa (7579), Kap Verde (8825) ja Meksiko (2588).

Suomalaisten Top Ten matkakohdealueet ennen ja jälkeen koronan

Suomalaisten suosikkimatkakohteet vuonna 2022 olivat siis seuraavat maat ja seuraavassa järjestyksessä (suluissa myös sijoitus vuonna 2019).

  1. Kreikka (1.)
  2. Espanja (2.)
  3. Turkki (3.)
  4. Kypros (8.)
  5. Portugali (7.)
  6. Italia (5.)
  7. Kroatia (6.)
  8. Kap Verde (-)
  9. Itävalta (-)
  10. Thaimaa (4.)

Näistä kohteista kannattaa siis matkabloggaajankin kirjoittaa, jos haluaa blogilleen paljon kävijöitä.

Tutustu kuitenkin myös visuaalisiin matkaoppaisiini Matka Intiaan ja Matka Goaan!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *