Miksei Suomessa saa dosia?

Vuosi tai kaksi takaperin haikailin alkoholittomia drinkkejä Helsinkiin.
Ilokseni sain huomata, että ainakin Helsingin kaupungin laitamille syntyi mehubaari ja smoothie-kahvilakin, vaikkei keskustan yleiskuva kaljaterasseiltaan vielä tervehtynytkään perheille sopivaksi.

En tiedä, voisiko tätä pamfletiksi kutsua, saati sitten kansalaisaloitteeksi, kun mainitsen yhden suuren puutteen, joka Helsingissä, tuossa lähes täydellisessä kaupungissa, yhä silti on – sieltä nimittäin puuttuu etelä-intialainen ravintola.

Kun etelä-intialaisia elokuviakin jo satunnaisesti näytetään elokuvateatterissa Bollywoodin lisäksi, niin miksei Suomessa saa dosia?

Intialainen Uttapam Saravanaa Bhavan -ravintolassa Chennaissa

Kaikki ihanat uttapamit, masala dosat, idli wadat sun muut etelä-intialaiset kulinaariset upeudet uupuvat suomalaisten ruokalistalta täysin.
Eikä asiaa auta, vaikka mausteet saisi kaupasta, kun kyseiset ruokalajit on vaikea, jollei mahdoton, pienessä kerrostalokaksiossa itse kyhätä.

Delhissä ja Chennaissa sain maistaa kuuluisan etelä-intialaisen ravintolaketjun Saravanaa Bhavanin herkkuja, mistä myös oheinen kuva.
Mietin itsekseni, miten hienoa olisikaan, jos jonain päivänä tuo Saravana Bhavan -ketju laajenisi myös Helsinkiin, sillä tokihan haluamme etelä-intialaisia kasvisravintoloita Suomeen!

Masala dosa
Masala dosa

Lue lisää: Eteläintialainen ravintola Helsingissä

6 Comments

  1. Samaa olen pohtinut minäkin! Juttelin asiasta kerran yhden eteläintialaisen tuttavani kanssa, ja hän epäili syyksi sen, että eteläintialaiset maut ja ruoat ovat suomalaisille (ja ehkä muillekin ulkomaalaisille) niin vieraita. Kaikki intialaiset ravintolat tarjovat sitä yhtä ja samaa pohjoisintialaista – naania, tandooria, tikkaa jne. – joten ihmiset mieltävät vain semmoisen ruoan intialaiseksi. Eteläintialainen ruoka vaatii niin paljon totuttelua, että ravintola saattaisi olla jo etukäteen tuhoon tuomittu. :-(Dosien luulisi kyllä miellyttävän moniakin, kun ne muistuttavat vähän kreppejä tai lettuja. Miten olisi vaikka dosa-baari – dosia kaikilla mausteilla? 🙂

  2. Helsingin keskustassa, maan alla, näyttää muuten tällä hetkellä todella lupaavalta, mitä tulee kahviloihin ja pikkupurtaviin. Kyllä sinne silti ainakin yksi dosa-baari mahtuu, ja tarvitaankin. Ja sieltä kahvia Chennailaisittain, niin avot!

  3. Liityn päivittelijöihin ja lisään listaan mumbailaisen katuruoan. Makumaailma on tosiaan vähän erilainen, mutta minulle Keralasta tutut kookospitoiset ruoat voisivat hyvin mennä himaan niillekin, joillle thairuoka on jo tuttua. Eikä näiden paikkojen tarvitsisi olla isoja ja komeita, Pienet kuppilat riittäisivät hyvin.

  4. Kiitos kommentistasi, olen samaa mieltä. Helsingistä löytyi muuten yksi uusi vege-ravintola, joka mainostaa tarjoavansa dosia – twiittasin tuosta löydöstä tässä joku aika takaperin – ks. @indivuetweets

  5. Kesällä 2015 ainakin Helsingissä saatiin pyörien päällä liikkuvasta keittiöstä ostaa maukkaita dosia, 8e kpl. Toimivatko dosat katukeittiöstä talvella – se jää nähtäväksi.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.