Rangeelay – Punjabi cinema, 2013; Elokuva-arvio

Miten Bollywood ja Pollywood, joka tunnetaan paremmin nimellä Punjabi cinema, mahtavatkaan erota toisistaan? Tämä kysymys mielessäni lähdin katsomaan elokuvaa Rangeelay, joka julkaistiin Intiassa keväällä 2013.
Rangeelay on komedia, jonka pääosassa nähdään hindinkielisistä elokuvista tutut näyttelijät Neha Dhupia ja Jimmy Shergill. Jimmy Shergill on itselleni tuttu lähinnä vakavemmista rooleistaan Bollywood-elokuvissa, kuten mainiossa elokuvassa Saheb, Biwi aur Gangster, joten sen lisäksi, että elokuvassa Rangeelay hän puhui punjabia tavanomaisen hindin sijaan, hänen näyttelijäsuorituksensa myös poikkesi totutusta. Ja vaikka Jimmy Shergill vetikin komedian kunnialla läpi, niin ainakin tämän elokuvan perusteella hän on kuitenkin parhaimmillaan vakavissa rooleissa.
Neha Dhupia puolestaan teki komediassa Rangeelay parhaimman näkemäni näyttelijäsuorituksensa pitkiin aikoihin, jos koskaan, ja punjabin kieli sopi hänelle itse asiassa paremmin kuin hyvin.
Vaikka oma ymmärrykseni elokuvan repliikeistä olikin sitten täysin englanninnosten varassa, niin sanomattakin oli selvää, että rakkaudesta se hevonen potkii myös Pollywoodissa ja mies keksii metkunsa voittaakseen haluamansa naisen itselleen. Haluamansa naisen, tai tämän kaksoisolennon, niinkuin elokuvassa Rangeelay.
Ja hyviä metkuja joutuukin keksimään, jos vastustajana on Angad Bedi – intialainen miesmalli ja lupaava näyttelijätulokas, myös Bollywoodiin. Elokuvassa Rangeelay nähdyn sivuosan perusteella voimme huokaista helpotuksesta, sillä uskoisin, että Bollywoodinkin valkokangas tulee säkenöimään myös tulevaisuudessa, kiitos esimerkiksi juuri Angad Bedin.
Muissa pienemmissä osissa elokuvassa Rangeelay nähtiin punjabilaisen komediaelokuvan keskeisistä tähdistä Rana Ranbir ja Binnu Dhillon.

Vaan miten Bollywood ja Pollywood sitten erosivatkaan toisistaan vai erosivatko?
Ainakaan komediaelokuvan saralla ei vaatimattomampaa lavastusta ja kielieroa lukuunottamatta löytynyt muuta eroa yhden punjabilaisen elokuvan perusteella, paitsi elokuvassa Rangeelay käytetyn alkoholin yllättävän suuri määrä. Muutoin näyttää viihdyttäviä komedioita syntyvän kielieroista huolimatta.

Kolme tähteä viidestä elokuvalle Rangeelay. ***

Elokuvan Rangeelay traileri


Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *