Syy, miksei Indivue mainosta Sanjay Leela Bhansalin uusinta elokuvaa

Maineikkaalta Sanjay Leela Bhansalilta on tulossa uusi elokuva, mutta vahingosta viisastuneena Indivue ei mainosta sitä.

Ihmettelet varmaan, mikä vahinko on kyseessä, joten kerron, mitä tapahtui kaksi vuotta sitten, vuonna 2015, kun edellinen Sanjay Leela Bhansalin ohjaama elokuva Bajirao Mastani oli tulossa ensi-iltaan niin Intiassa kuin Suomessakin.

Indivuehan oli blogannut, kirjoittanut ja mainostanut intialaisia Bollywood-elokuvia aktiivisesti vuodesta 2008 lähtien, ja vuodesta 2013, kun intialaisia ensi-iltaelokuvia alettiin näyttämään suomalaisissa teattereissa, Indivue mainosti niitä blogissaan ja sosiaalisessa mediassa, niin suomeksi kuin englanniksi.

Vaan mitä tekikään tällöin Sanjay Leela Bhansalia edustava asianajaja? –

Yhtäkkiä englanninkielinen Twitter-tilini sai Bhansalilta DMCA-nootin.

Syynä noottiin oli se, että olin twiitannut Bajirao Mastani -elokuvan singlevideon elokuvan YouTube-tililtä, mainostaessani elokuvan tulemista Helsinkiin. (Ks. Oheinen kuva, ruutukaappaus Twitter-tililtäni)

 

Limited tweet with DMCA note

 

Valitin DMCA-nootista sen tekijälle, mutta he eivät koskaan vastanneet, eikä Twitter täten myöskään koskaan poistanut DMCA-noottia twitter-postauksestani, vaan se jäi ikäänkuin häpeäpilkuksi Twitter-tililleni. 

Nootin jälkeen twiittini eivät enää saavuttaneet laajaa yleisöä. Sen vuoksi jouduin jopa vaihtamaan Twitternimeäni alkuperäisestä @indivuetweets:ista @indivues:iin, mutta eihän se tietenkään mitään auttanut, sillä DMCA-nootti seurasi perässä, kuin jokin rikollisen leima.

Huvittavaa tässä oli se, että Indivuen koko toiminta on aina perustunut yhden ihmisen työhön: Lähes kaikki kuvat, tekstit ja videot ovat olleet yhden ihmisen omaa työtä ja aineisto omaa.

Bollywood-leffa-arvioita oli kirjoitettu suomenkielellä vuodesta 2008, mutten koskaan edes lisännyt artikkeleiden oheen muiden ottamia kuvia kyseisistä leffoista, saati sitten videopätkiä, jotten joudu kohtaamaan tiukkapipoisia Copyright-yskimisiä.

Ja sitten, 7 vuoden ilmaisen työnteon jälkeen (siis 7 vuotta ilmaista mainosta Intialle ja Bollywood-elokuville suomeksi ja englanniksi, ja kauan ennen virallisia Intia-päiviä) tulee intialainen elokuvaohjaaja Sanjay Leela Bhansali asianajajineen, ja romuttaa koko Twitter-tilini ja some-maineeni DMCA-nootillaan.

Mikä hirvittävä valta onkaan noilla elokuva-alan suurmoguleilla.

Mitä tästä kokemuksesta sitten opin? – Mind your own business, äläkä mainosta Sanjay Leela Bhansalin elokuvia.

Älä myöskään twiittaa toisen Youtube-tililtä videoita. Yritä keksiä jokin_muu_tapa_kuin_linkki, jolla viittaat kyseiseen videoon, josta haluat puhua, tai muutoin voit saada DMCA-nootin. 

Ja huomioi, että jos vielä toistat virheen, niin tilisi suljetaan ja saatat jopa joutua maksamaan korvauksia twiittauksestasi!

Huh huh. Tämä on siis se syy, miksi Indivue ei mainosta Sanjay Leela Bhansalin tulevaa elokuvaa.

Enhän halua tukehtua, vaan haluan säilyttää ilmaisunvapauteni, ja olen muutenkin jo niin vararikossa, niinkuin useimmat muut itsensäelättävät taiteilijat Suomessa, ettei minulle ole varaa maksaa twiittikorvauksia.

Anteeksi vain, tulevan ensi-iltaelokuvan upeat näyttelijät Deepika Padukone ja Ranveer Singh.

Tässä samassa yhteydessä sopii myös kertoa, mitä tapahtui vuonna 2007, kun ensimmäisen kerran aloitin tubettamisen, ja laitoin videopätkiin kuvaamiani kuvia ja videoita Mumbaista ja Intiasta ja kuvien taustalle musiikkia Aamir Khanin Bollywood-elokuvasta. 

Ei mennyt kauaakaan, kun YouTube alkoi yskimään ja kieltäytyi näyttämästä videotani, 

koska eräs nimeltämainitsematon suuri tuotantoyhtiö oli vetänyt herneen nenäänsä, koska käytin heidän musiikkiaan, ja päätti nitistää alkavan vloggaajan uran. 

Seurauksena tästä poistin suutuspäissäni koko silloisen YouTube-tilini käytöstä, vaikka sillä oli yli 100000 kävijää.

10 vuotta myöhemmin aloitin vloggaamisen uudelleen. Nyt voit katsoa vaikkapa videoita Intiasta tästä linkistä.

Toistaiseksi ei kukaan ole vielä yskinyt. Ei sillä, että sitä vasiten odottaisinkaan. Yritän yhä keksiä tapoja näkyä ilman skandaaleja ja ilman rahaa.

 

Mutta tässä on siis myös syy siihen, hyvät lukijani, miksen ole julkaissut yksittäisiä videoita Intia-päivä-tapahtumista, joissa intialainen musiikki raikaa tanssijoiden taustalla tuoden hyvää oloa ja yhteisöllisyyttä niin kokijoille kuin tekijöillekin.

 

 

Lisäys 18.11.2017:

1) DMCA = Digital Millennium Copyright Act 

2) DMCA-nootin teki Eros International Media Ltd:n asianajaja, joka edusti S.L. Bhansalia

3) Teoksen reilu käyttö (fair use) ei ole tekijänoikeuden rikkomista

4) Indivuen sensuroidun twiitin sanat kuuluivat: ”Ok ladies, here we go -” joka suomennettuna kuuluu ”No niin, ystävättäret, nyt meitä vietiin”,

ja joka oli pelkkä imarteleva kommentti nähtyyn musiikkivideoon, jossa näyttelijä Ranveer Singh esiintyi

5) Jos laittaa YouTubeen videon, niin videon jakamisen voi estää, jos ei halua siihen linkitettävän, esimerkiksi Twitteristä tai muualta sosiaalisesta mediasta.. 

Ja sama englanniksi – The same in English:

The reason why Indivue does not advertise Sanjay Leela Bhansali’s upcoming movie premiere

The well reputated Indian movie director Sanjay Leela Bhansali has a new movie coming, but being wiser than two years back, Indivue will not advertise that.

You might wonder what is wrong, so let me tell you, what happened two years back, in 2015, when the previous Sanjay Leela Bhansali’s movie Bajirao Mastani was coming to the screens, in India as well as in Finland.

You know, Indivue had blogged, written and advertised Indian Bollywood-movies in Finnish actively since 2008, and since 2013, when these Indian movie premieres started to show in movietheatres in Finland, Indivue advertised them in Indivue’s blog as well as in social media, both in Finnish and in English.

And what did Sanjay Leela Bhansali’s lawyer do?

Suddenly Indivue’s English Twitter account received a DMCA-note from a lawyer representing Bhansali.

The reason for this note was because Indivue had tweeted a single video from the movie Bajirao Mastani’s YouTube-account, 

while advertising the movie premiere coming to Helsinki. (See the attached image above, a screen capture from Indivue’s Twitter account.)

I complained about the DMCA-note to the lawyer in guestion, but the lawyer never responded, and neither did Twitter remove the DMCA-note from my tweet then, but instead, left it there like a shameful blot on my Twitter account for everyone to see.

After this DMCA note my tweets never reached as vast audience as they used to do. That is why I had to change my Twittername from the original @indivuetweets to @indivues, but found out that it did not help, because DMCA note followed in the tweets like a criminal stamp. It cannot be removed.

The amusing thing was, that the whole of Indivue’s work has always been a one person’s work: most of the images, texts and videos have been made by one person only.

Pioneering Bollywood-movie-reviews in Finnish have been written since 2008, but there was never other people’s photos from those movies in those articles, just to make sure that I don’t need to waste my time with uptight copyrightholders.

And then, after 7 years of free work on my own expense (and 7 years of free advertisement for Indian culture and Bollywood-movies in Finnish – a pretty long time before the official India Day and Yoga Day, for example) comes an Indian movie director Sanjay Leela Bhansali’s lawyer and crashes down the whole Twitter-account and Indivue’s reputation in social media with the DMCA note mentioned earlier.

What an amazing power and right these huge movieproducermoguls have!

And what did I learn from this experience from two years back? 

– Mind your own business, and don’t advertise Sanjay Leela Bhansali’s movies. Do not also tweet videos from somebody else’s YouTube account. Instead, try to figure out some_other_way_than_a_link to refer to the video in guestion you want to talk about, or else – you might get a DMCA note.

And do pay attention, that if you repeat this tweeting mistake in guestion, your Twitter account can be closed permanently, and in the worst scenario you might even have to pay compensation because you tweeted!

Phew – This is the reason why Indivue does not advertise Sanjay Leela Bhansali’s upcoming movie. –

I don’t want to choke – I want to have the freedom of speech, and I’m already bankrupt like most of the selfsupporting artists in Finland are – I can’t afford to pay any compensations.

Forgive me, the wonderful actors in the upcoming movie, Deepika Padukone and Ranveer Singh.

In this same context it also goes well to tell what happened in 2007, when I first started vlogging in YouTube: I made a video with selfcaptured images and videos from Mumbai and India and put music from Aamir Khan’s Bollywood movie to the background.

It did not take long before YouTube started coughing and stopped showing my video, because some big music producing company had gotten angry with their music being played on somebody else’s video and decided to crash down the beginner vlogger.

As a result, I removed my Youtube account totally then, allthough it had over 100000 views.

10 years after this I started vlogging again. Now you can watch for example videos from India here in this link.

So far nobody has started coughing. Not that I’m waiting for that either.

 

But what I have told here, my dear readers, is also the reason why I have not published any single video from the Intia Päivä – India Day -events in Finland, where Indian music was played aloud in the background of dancers bringing good feeling and atmosphere for everyone, the viewers and the doers.

 

 

Added 18.11.2017:

1) DMCA = Digital Millennium Copyright Act

2) DMCA note was made by Eros International Media Ltd. lawyer representing S.L. Bhansali

3) Fair use of a piece of art is not a Copyright infringement. 

4) The censored words from Indivue tweet were ”Ok ladies, here we go” which was just a good and flattering review for Ranveer Singh’s performance in the video.

5) If you put a video in YouTube, you can prevent the video from being shared, if you don’t want people to link to that video, for example from Twitter or from elsewhere in the social media.

 

1 Comment

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.