Finlaysonin uutuuksia keväälle 2019: Sitruunankeltainen papukaija sekä Aurora, Tyrsky, Kioto ja Bunaken

Finlaysonin Rudolf Koivu lakanakuosia

Huikeaa päästä marraskuisen pimeyden ja sateen keskellä bloggaajana tutustumaan Finlaysonin ensi kevään 2019 uutuuksiin, joista yksi vaikuttavimpia oli Rudolf Koivun maalaus Sitruunankeltainen papukaija -nimisessä parivuoteen satiinipussilakanassa, joka oli levitetty värikkääksi seinävaatteeksi hehkumaan tropiikin värejä.


Jäin miettimään, olikohan Rudolf Koivu, tuo tunnettu satukirjojemme kuvittaja, oikeasti matkustanut tropiikissa 1900-luvun alkupuoliskolla, vai mistä hän oli värinsä kehittänyt – värivalokuviahan ei tuohon aikaan vielä ollut olemassakaan.


Oli miten oli – ihanaa luksusta on luvassa, kun voi käpertyä miellyttäväntuntuisen satiinipussilakanan sisään satukirjoista tuttuihin maisemiin.

Rudolf Koivun maalaamat papukaijat Finlaysonin uudessa pussilakanassa Sitruunankeltainen papukaija
Bunaken, Finlayson 2019; yksityiskohta

Muita Finlaysonin uusia satiinisten vuodevaatteiden kuoseja ensi keväälle 2019 olivat Bunaken ja Kioto, sekä Sami Vullin suunnnittelema Aurora ja Anu Kanervon suunnittelema Tyrsky. Näistä kaikista oli Kioto minun suosikkini ja näet sen keskellä allaolevaa kuvaa.

Keittiökuosien uutuutena nähtiin myös Bunaken, josta yksityiskohta ylläolevassa kuvassa. Kyseistä vahvojen vihreiden sävyjen kuosia tulee siis löytymään satiinipussilakanoiden lisäksi myös mm. pöytäliinana, patakintaana ja -lappuna sekä esiliinana keväällä 2019.

Keskellä Kioto
Finlaysonin Aini-pussilakanaa
Aurora ja Tyrsky, Finlayson 2019
Finlaysonin Pesue-pussilakanaa, jota pesukarhut koristavat
Finlaysonin Pesue pyyhkeenä
Finlaysonin Otso ja Pesue -pussilakanat
Finlaysonin Jesus-lakanat kierrätettyinä matoksi

Finlayson on vuonna 1820 perustettu tekstiilialan yritys, joka suunnittelee sisustustekstiilejä. Wikipedia kertoo, että historialliset pohjoismaiden ensimmäiset sähkövalot ovat syttyneet Finlaysonin tehtaalla Tampereella vuonna 1882.

Tätä nykyä yritys kierrättää suomalaisia tekstiilejä ja valmistaa niistä lumoavia värikkäitä räsymattoja, joista mainitsin jo aiemmin artikkelissa kevään ja kesän 2019 muotiuutuuksista. Räsymattoja ja räsypaloista valmistettuja tuotteita, kuten tyynyjä ja halkokasseja nähtiin myös Miltton Showroomissa lokakuussa. Räsypalat ovat jo kaupoissa myynnissä ja tarkkasilmäisimmät huomasivat niiden koristavan myös Helsingin kirjamessujen lastenosastoa syksyllä 2018. Finlaysonin valkoisista kierrätetyistä Jesus-pussilakanoista on syntynyt myös mukavantuntuisia räsymattoja, kauniita valkoisia Jesus-pellavaräsymattoja. Näet kyseistä Jesus-pellavaräsymattoa ylläolevassa kuvassa. 

Finlaysonin räsymattoa
Finlaysonin intialaisista PET-juomapulloista valmistettu Siperia-matto

Finlayson valmistuttaa Intiassa kierrätetyistä juomapulloista mattoja. Olen huomannut erityisesti turistien Intiassa juovan vetensä juomapulloista, kun taasen paikalliset käyttävät useimmiten filtteröityä kraanavettä. 5 litran muovisesta vesipullosta maksettiin ainakin Goassa pantti, joka ohjeisti kuluttajaa palauttamaan tyhjän vesimuovitonkan takaisin kauppaan. Tätä pienemmistä litran muovipulloista ei panttia maksettu ja niitä löytyikin sitten käytettyinä sieltä sun täältä.

Ja nyt nuo käytetyt ja kierrätetyt juomapullot tulevat Suomeen mukavan pehmeinä mutta jämäköinä mattoina. Mikä mainio esimerkki siitä, kuinka totuus on tarua ihmeellisempi ja uusiokäyttö kannattaa!

Kyseiset Siperia-matot valmistetaan muuten Panipat-nimisessä kaupungissa Haryanan osavaltiossa Pohjois-Intiassa, n. 90 kilometrin ja n. parin tunnin matkan päässä Delhistä pohjoiseen. Olen matkustanut sillä suunnalla parikin kertaa ja myönnettävä on, että ainakin syntysijansa perusteella ovat Siperia-matot nimensä ansainneet. Panipat tunnetaan Intiassa kodinsisustustekstiiliteollisuudestaan ja lisäksi siellä on käyty Intian historiassa merkittäviä taisteluita. Muutoin ei Panipatissa ole matkailijalle juurikaan mitään nähtävää, paitsi vilkas ja yllättävä katuelämä.

Lue myös, miksi Reno-pussilakanasetin voisi ottaa mukaan matkalle!

Rudolf Koivun maalaus Finlaysonin pussilakanassa Sitruunankeltainen papukaija; yksityiskohta

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.