5 syytä lukea Katja Kallion Valkokangastuksia

Nähtyäni suht äskettäin Baya Kasmin ohjaaman huikean ja romanttisen ranskalaisen elokuvan I’m all yours, sai tuo elokuva minut hyvälle tuulelle jopa muutaman päivän ajaksi. Ihmettelin tuota efektiä ja yllätyin iloisesti, kun löysin tämänvuotisesta Helsingin Kirjamessut -tapahtumasta teoksen, jonka takakannessa luki ”ranskalainen elokuva tekee naiselle ihmeitä”. Tuo Otavan kustantama teos oli Katja Kallion tänä vuonna ilmestynyt kirja, jonka teksteistä osa oli julkaistu Image-lehdessä vuosina 2010-2018. Päätin tutustua tähän kirjaan ja kerron seuraavaksi 5 syytä, miksi sinun kannattaisi lukea hänen kyseinen teoksensa –

5 syytä lukea Katja Kallion Valkokangastuksia

1. Jos lukijana pidät siitä, että kirja saa sinut herkistelemään, niin Valkokangastuksia tekee sen taatusti. En kerro, missä kohden kyyneleet alkavat vuolaasti virtaamaan, mutta suosittelen kuitenkin, ettet lue kirjaa loppuun keskiyön jälkeen, kun muut jo nukkuvat.

2. Valkokangastuksia ei keskittynytkään ranskalaisiin elokuviin, niinkuin takakannen perusteella ehdin jo ajatella ja toivoakin, mutta jos länsimaiset elokuvat kaikkinensa kiinnostavat sinua, niin kirja tarjoaa usean laadukkaan elokuvavinkin. Kirja ei tosin kerro, mistä ne elokuvat löytäisit, mutta tämä ei välttämättä haittaa, sillä kirjailija kuitenkin kuvailee elokuvat niin hyvin, että lukijasta tavallaan tuntuu, kuin hän olisi nähnyt ne.

3. Teoksen teksti on sujuvaa, rikasta, ja se on kirjoitettu minämuodossa, sisältäen useita helpostisamaistuttavia esimerkkejä elävästä elämästä, jotka tuovat hymyn suupieliin. Mutta myös eräässä kohdassa siis lähes hysteerisen itkun, kuten jo varoitin kohdassa kaksi.

4. Valkokangastuksia toimisi tuskin äänikirjana, sillä jotkin sen luvut vaativat lukijalta pysähtymistä sekä uudelleenlukemista tullakseen täysin ymmärretyiksi. Ne ovat kuin pitkiä vapaamittaisia runoja, joten teosta voisi suositella myös runouden ystäville.

5. Kirja on pienikokoinen ja kevyt, noin reilu 150 sivua, jolloin lukija käsi jaksaa sitä väsymättä kannatella.

Bollywood-elokuvia ei Valkokangastuksia-teos muuten maininnut sanallakaan, mutta niistä kertoo oma ”masennuksenestoteokseni” INDIVUE – Matka Bollywoodiin, jota on kirjoitettu viimeiset 11 vuotta eetteriin ja jonka voit lukea oheisessa linkissä.

Tutustu myös muihin kirja-postauksiini oheisessa linkissä!