Intialainen ruoka ja ravintoloita Prahassa
Namaste India
Viime kesänä testasin Prahassa, miten intialainen paneer-juusto taipuu tsekiksi ja kokeilin neljää eri ravintolaa, vaikka jo ensimmäinen ehti saada minut epäröimään. Kasvisruoka Prahassa oli kuitenkin sen verran harvassa, että intialaiset ravintolat toivat siihen huomattavan helpotuksen.
Ensimmäinen ravintola, jossa siis kävin, löytyi helposti, sillä se oli suht keskeisellä paikalla. Tuo ravintola oli nimeltään Namaste India ja se oli saanut eräässä kaikkien tuntemassa arviointipalvelussa ykkössijan, ja ilmiselvästikin sisustuksensa vuoksi.
Ravintolaan käytiin sisään katutasolta ja portaat johdattivat ikkunattomaan kellarikerrokseen, jonka puunvärinen sisustus hohti kuin uutuuttaan.
Ravintola Namaste Indian kana- ja kasvisruuista puuttui kuitenkin maku kauttaaltaan lähes täysin, mikä tuotti asiakkaalle suuren pettymyksen heti ensitöikseen. Hintavaa laskua maksaessa tuntui kuin olisi heittänyt helmiä kaivoon.
Onneksi en antanut ensimmäisen ravintolakäynnin Prahassa lannistaa mielenkiintoani sikäläiseen ruokamaailmaan, sillä parempaakin löytyi, joskaan ei ihan heti nurkan takaa.
** tähteä ravintola Namaste Indian ruoalle, ***** sisustukselle
Golden Tikka
Ravintola Golden Tikka sijaitsi Prahassa vaatimattoman näköisellä asuinalueella ja matkalla sinne oli aika monta olutterassia ohitettava. Sisäänkäynti ravintolaan oli suht huomaamaton ja helposti hukattavissa.
Golden Tikka oli sisustettu lähiöön sopivan koristeettomasti, mutta siististi, ja valkoisella taitetun oranssinkeltaisilla seinillä asiakasta ilahdutti muutama maalaus.
Ravintolan menuussa puolestaan ilahdutti sellainen harvinaisuus kuin chapati eli rotileipä, joka on naanleipää terveellisempi vaihtoehto nauttia ruoan kanssa.
Mangolassia ei menuusta löytynyt, joten tavallinen lassi, hieman suolaisena, sai toimittaa mausteiden taklaamisen.
Golden Tikka -ravintolassa sain nähdä ensimmäistä kertaa rullallekiertyneitä papad-leipiä, jotka tarjoiltiin alkuruokina. Maku oli kuitenkin ok, eikä pappadumin käpertynyt ulkoasu menoa haitannut.
Golden Tikka -ravintolan kana ja kasvisateriat olivat mainioita ja hyvin maustettuja. Bonuksena ne sai vielä nauttia rotileipien kera, niinkuin kotona ikään, ja kävinkin syömässä tässä ravintolassa jopa toistamiseen Prahan reissuni aikana. Onnekas on, jos tällainen ravintola löytyy kotinurkilta.
****½ tähteä ravintola Golden Tikan ruoalle, *** sisustukselle
Indian Jewel
Kolmas intialainen ravintola, jossa Prahassa kävin, oli nimeltään Indian Jewel. Heti ravintolan lähes täydestä ulkoterassista päättelin, että tulisin saamaan hyvää ruokaa, enkä ihan väärässä ollut.
Ravintolan oransseiksi maalatuilta seiniltä löytyi taidokkaita intialaisia puuveistoksia, keskivertomaalauksia, ja katossa roikkuivat Intian toreilta tutut värikkäät päivänvarjot ja lakanat.
Vesi ja mangolassi tarjoiltiin yllättävistä kuparikupeista, ja kadhai chicken ja kadhai paneer tuotiin myös tarjolle kauniissa kuparisissa astioissa.
Ruoka ravintolassa oli tavanomaisen maistuvaa ja täyttävää kera naanleivän ja riisin, ja sisällä ravintolassa oli mukavan rauhallista syödä, kun lähes kaikki muut asiakkaat istuivat kesäiltana ulkosalla.
*** ½ tähteä ravintola Indian Jewelin ruoalle ja *** sisustukselle
Bombay Express
Prahan intialaisen ravintolamaailman yllättäjä oli Bombay Express -niminen pikaruokaravintola, joka löytyi Franz Kafka -patsaan vieressä olevasta ostoskeskuksesta.
Bombay Expressin Paneer wrap oli minulle piristävä uutuus, joka yksinkertaistettuna oli rullalle kääritty naanleipä, joka sisälsi paneerjuustoa mausteikkaan kastikkeen kera. Syntisen hyvää, lähes addiktoivaa ja kiusallisen helppo viedä mukana. Ja kyllä, nautin Paneer wrappeja enemmän kuin yhden Prahan reissuni aikana, jolloin lähelläsijaitseva Kafkan liikkuva veistoskin tuli varsin tutuksi. Mutta siitä lisää myöhemmin.
Bombay Express -ravintolasta sai myös muita take away -annoksia, kuten oheisen kuvan Samosa with chole, joka sisälsi siis pieniä samosia kikherneiden, tomaattisipulisalaatin ja mausteisten kastikkeiden kera.
Toivon todella, että herkullinen Paneer wrap löytää tiensä Suomeen ja Helsinkiin, sillä se tarjoaa täydellisen vastineen mäkkärin ja hesburgerin hampurilaisille.
***** tähteä ravintola Bombay Expressin ruoalle, ** sisustukselle
Tällaista oli siis intialainen ruoka Prahassa ja Tsekeissä. Lue lisää intialaisista ravintoloista ympäri maailman INDIVUE blogista, niin saat autenttisia kokemuksia kera opastavien valokuvien.
Lue myös, mitä muuta Prahasta löytyi ja tutustu teokseeni Matka Eurooppaan!
Praha on yksi suosikkikaupungeista, joten sitä käsittelevät ravintolapostaukset tulee aina luettua. Seuraavalla reissulla pitää kyllä kokeilla tuo Paneer wrap, vaikutti ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta!
Kiitos kommentistasi. Bombay Express teki kyllä kunniaa pikaruoan maineelle.
Oi-joi. Nyt alkoi tehdä mieli kunnon intialaista. Sitä ei vaan ole Oulussa tarjolla ja itse ei jaksa työläyden takia valmistaa. Nepalilaista saisi, mutta kun ne niiden työolot, ja palkkausepäselvyydet hieman rajoittaa halua käyttää ko. ravintoloita. Jouluna olin Arabiemiraateissa, niin siellä tuli intialaista syötyä useammankin kerran. Ja ei muuten puuttunut mausteita.
Kiitos kommentistasi. Luin viime vuonna Hesarin jutun nepalilaisten ravintoloiden työntekijäolojen epäselvyyksistä ja arvatenkin se haittasi samalla myös moitteettomien ravintoloiden mainetta.
Mitä taasen intialaiseen herkkuruokaan tulee, niin hyvän nopean fiksauksen asiaan saanee myös Oulussa seuraavalla tavallam https://indivue.fi/2019/02/13/suomalainen-kotijuusto-tikka-tajunnanrajayttavalla-maustesekoituksella/
Pidemmän ja terveellisemmän kaavan mukaan opastaa tämä: https://indivue.fi/2019/09/30/intialaisia-ruokia-ja-resepteja/