Teetä ja keksejä kahvilassa Riiassa
|

Riika ja sen keskustan parhaimmat kahvilat

(Päivitetty 3/2023)

Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Koronan vuoksi asetetut matkustusrajoitukset Riikaan eivät ole enää suomalaisille voimassa heinäkuussa 2020 ja Silja onkin aloittanut koko kesän kestävät risteilyt Helsingin ja Riian välillä.

Kävin itse Riiassa helmikuun lopulla, hieman ennen kuin koko maailman matkailu seisahtui koronan vuoksi, ja kuvasin mm. oheisen videon, nimeltään Riika ja sen parhaimmat piilotetut kahvilat, josta löydät 4 mainiota kahvilavinkkiä juurikin Riian keskustaan.

Lue myös latvialaisista leivonnaisista sekä gluteenittomista kahvilatuotteista.

Riian parhaimpia kahviloita

Musiikkivideon kahvilat

Ensimmäinen videon kahviloista oli nimeltään Lāci ja se sijaitsi suuren aukion reunalla lähellä Latvian vapauden patsasta, vastapäätä mäkkäriä. Tuo kahvila näytti leipomolta, mutta sen sisältä löytyivät pöytä ja tuolit kahvilan asiakkaalle. Tee oli maistuvaa ja pikkuleivät veivät kielen mennessään. Myös herkullisia gluteenittomia mantelipikkuleipiä löytyi.

Toinen mukava kahvila, nimeltään pienene, oli piilotettu koriste-esinemyymälän jälkimmäiseen huoneeseen, osoitteessa Kungu iela 7/9. Siellä oli hyvä odottaa, kun muu matkaseurue kiipesi läheisen vanhan kaupungin tunnetun näköalakirkon huipulle, joka ei talviaikaan välttämättä ole kovin kutsuva paikka hyytävän jäisen tuulenviiman vuoksi, tahi kaatosateen.

Kolmas hyvä kahvila löytyi Kolmen veljeksen talojen tienoilta, osoitteesta Mazā Pils iela 4, ja se kehui itseään Riian vanhan kaupungin romanttisimmaksi kahvilaksi. Tuossa kahdessa kerroksessa sijaitsevassa kahvilassa, joka kantoi nimeä parunāsim, riitti asiakkaita ja läheltä piti, jottei täysin vaille istumapaikkaa jäänyt. Parunāsim on viehättävä ja suosittu kahvila, joka sijaitsee Riian vanhassakaupungissa aivan kaupungin sydämessä. Kahvilan nimi tarkoittaa latviaksi ”keskustelemme”, ja se sopiikin hyvin kahvilan tunnelmaan, joka on rento ja viihtyisä.

Kakku- ja teevalikoima parunāsimissa oli mukavan runsas ja kahvilan sisustukseen oli satsattu huolella. Mieleen sieltä jäivät erityisesti kaunis lattiamosaiikki ensimmäisen kerroksen lattiassa sekä piano, jonka nuottitelineellä luki isoin kirjaimin ”My next husband will be normal”. Onko romanttista ajatella seuraavaa aviomiestä – siitä voidaan olla montaa mieltä, mutta huumorin kukka oli kaunis.

Neljäs mainio kahvila Riiassa sijaitsi Muotimuseon yhteydessä osoitteessa Grēcinieku iela 24-1. Kahvilasta löytyi gluteenittomaan makuun ainakin saksanpähkinöin koristeltu suklaaleivos. Kahvilan yhteydessä toimivan museomyymälän kirjavalikoima vetosi myös nykyhetken muotia seuraavaan asiakkaaseen.

Kahviloita Riiassa

Vaikka edellämainitut 4 kahvilaa antavatkin sinulle jo hyvän ja laadukkaan kuvan riikalaisesta kahvilakulttuurista, niin tässä vielä viisi kahvilaideaa Riikaan lisää, jos oikein hammasta kolottaa –

  1. ”MiiT Coffee” – tämä moderni kahvila sijaitsee osoitteessa Lāčplēša iela 10. Kahvila on sisustettu modernilla ja tyylikkäällä tavalla, ja siellä tarjoillaan laaja valikoima erilaisia kahveja sekä herkullisia leivonnaisia.
  2. ”Rocket Bean Roastery” – tämä kahvila sijaitsee osoitteessa Miera iela 29/31, ja se tarjoaa laadukasta kahvia sekä rentoa ja viihtyisää ilmapiiriä. Kahvilassa on mahdollisuus ostaa myös kahvipapuja mukaan kotiin.
  3. ”Double Coffee” – tämä kahvilaketju tarjoaa laajan valikoiman erilaisia kahveja ja muita juomia, sekä herkullisia leivonnaisia ja muita välipaloja. Kahviloita löytyy useita eri puolilta kaupunkia, muun muassa osoitteesta Vaļņu iela 11.
  4. ”Muffins & More” – tämä kahvila sijaitsee osoitteessa Ģertrūdes iela 9, aivan Riian sydämessä. Kahvilassa on tarjolla herkullisia leivonnaisia sekä erilaisia kahveja ja muita juomia.
  5. ”Caffeine” – tämä kahvila sijaitsee osoitteessa Baznīcas iela 9/11, Riian keskustassa. Kahvilassa on tarjolla laaja valikoima erilaisia kahveja ja muita juomia, sekä herkullisia leivonnaisia.

Latvialaisia leivonnaisia

Toisinaan voisi ehkä olla viisasta suunnitella jo etukäteen, mitä leivonnaisia ja herkkuja matkakohteessa haluaisi maistaa. Tässä joitakin suosituimpia latvialaisia leivonnaisia, joita löytynee myös Riian kahviloista:

  1. Piragi – Tämä on yksi Latvian suosituimmista leivonnaisista. Se on suolainen piirakka, joka on täytetty pekonilla ja sipulilla. Piragia voi syödä sellaisenaan tai dippaamalla sitä smetanaan.
  2. Sklandrausis – Tämä on makea piirakka, joka on valmistettu rukiista ja perunoista. Sen päälle lisätään usein hillotettua raparperia tai marjoja. Sklandrausis on perinteinen latvialainen leivonnainen, joka tunnetaan myös nimellä ”Latvian juusto”.
  3. Klingeris – Tämä on perinteinen Latvian kakku, joka on valmistettu perunajauhoista, sokerista, kananmunista ja voista. Sen päälle lisätään yleensä hilloa tai marjoja.
  4. Rupjmaize – Tämä on tumma ruisleipä, joka on perinteinen latvialainen leipä. Sitä syödään yleensä suolaisten ruokien kanssa, ja se on usein osa latvialaista aamiaista.
  5. Mājas sieriņš – Tämä on perinteinen latvialainen raejuusto, joka on valmistettu lehmänmaidosta. Se syödään yleensä smetanan ja hunajan kanssa, ja sitä käytetään usein täytteenä erilaisissa piirakoissa ja kakuissa.

Latvialaiset pullat ovat myös erittäin suosittuja. Tässä muutamia suosituimpia latvialaisia pullia:

  1. Kārtojums – Tämä on kerroksellinen pulla, joka on täytetty kanelilla ja sokerilla. Se tarjoillaan usein kuuman maidon kanssa.
  2. Biezpiena sieriņš – Tämä on raejuustolla täytetty pulla, joka on makeutettu hunajalla tai sokerilla. Se tarjoillaan usein vaniljakastikkeen kanssa.
  3. Skrīveru saldskābmaize – Tämä on perinteinen latvialainen hapankaalileipä. Se on hieman makea ja se sisältää hapankaalia, rusinoita ja kardemummaa.
  4. Kartupeļu pankūkas – Tämä on perunapannukakku, joka tarjoillaan usein kermavaahdon ja marjojen kanssa.

Gluteeniton Latvia

Vaikka gluteenittomia leivonnaisia ei ole kovin yleisesti saatavilla perinteisissä latvialaisissa kahviloissa ja leipomoissa, löytyy sieltä muutamia vaihtoehtoja. Tässä pari esimerkkiä gluteenittomista latvialaisista kahvilatuotteista:

  1. Macarons – Monet kahvilat tarjoavat gluteenittomia macaron-leivonnaisia, jotka ovat makea herkku, joka valmistetaan mantelijauhoista ja sokerista. Niitä on saatavilla useissa eri makuvaihtoehdoissa.
  2. Smoothie-kulhot – Smoothie-kulhot ovat yleensä terveellinen ja gluteeniton vaihtoehto, joka sisältää hedelmiä, marjoja ja muita terveellisiä ainesosia. Monet kahvilat tarjoavat erilaisia smoothie-kulhoja, joita voi nauttia aamiaisena tai välipalana.
  3. Leivokset – Joissain kahviloissa on saatavilla gluteenittomia leivoksia, kuten brownieita, muffineita, juustokakkuja ja keksejä. Nämä herkut valmistetaan usein mantelijauhoista tai muista gluteenittomista jauhoseoksista.

Gluteeniton latviaksi on ”be glutēna”.

Kahviloiden lisäksi, katso myös aiempi lyhytvideoni Riian nähtävyyksistä ja tutustu päivittyvään visuaaliseen matkaoppaaseeni, joka kertoo matkakohteista Euroopassa!

Olen kirjoittanut näistä Riian kahviloista myös englanniksi!

Samankaltaiset artikkelit

6 Kommenttia

    1. Kiitos kommentistasi. Voisin kuvitella, että muotimuseota lukuunottamatta terassipöytä tuoleineen noilta muilta voisi kesäaikaan löytyä.

  1. Voi kun olisin nähnyt tämän ennen toissa viikkoista Riian matkaa 🙂 Vaikutti kyllä siltä että kaupungissa on paljon ihania kahviloita ja ravintoloita, sinne täytyy siis palata vielä kokeilemaan niitä…

    1. Kiitos kommenteistanne. Luulisin, että 9 yössä ehtii Riikaan tutustumaan paremmin kuin hyvin. Itsekin joudun sinne vielä joskus palaamaan mm. Hattumuseon vuoksi – se kun jäi näkemättä.

  2. No nythän näitä Riika-aiheisia postauksia alkaa tulemaan. Kiva saada vinkkejä myös kahviloista. Aika moni on keskittynyt vain ravintoloiden esittelyyn. Ihana paikka. Täytyy ehdottomasti taas pian yrittää päästä käymään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *