Matkahaaveissa Ivalo - Kuvituskuva

Päivämatka Helsingistä Ivaloon sekä Ivalon nähtävyydet

Matkustaminen on ollut minulle enemmän kuin vain paikasta toiseen siirtymistä; se on ollut tapa kokea maailmaa, oppia uusia asioita, laajentaa ja dokumentoida näkemyksiäni sekä kertoa niistä muille. Vuosien varrella olen matkustanut laajalti mm. Intian ja Euroopan vilkkaissa kaupungeissa ja palmurannoilla ja kirjoittanut ja kuvannut matkaoppaita jakamaan kokemuksiani. Siitä huolimatta, eräs osa omasta kotimaastani, se maailmalla ehkä kaikista tunnetuin, on jäänyt tutkimatta – Lappi. Mutta nyt olisi aika tehdä matka kohti tuntematonta, päivämatka Helsingistä Ivaloon ja nähdä Ivalon nähtävyydet.

Ulkomaalaisten sisällöntuottajien vaikutelmat Lapista

Olen seurannut ulkomaalaisten matkailualan sisällöntuottajien raportointia Suomesta ja erityisesti Lapista. Rehellisesti sanoen, en ole ollut vaikuttunut. Heidän kuvallisten kertomustensa kautta en ole löytänyt sitä kutsuvaa kipinää, joka olisi houkutellut minua tutkimaan tätä osaa maastamme. Jotain puuttuu – ehkä syvyys, ehkä ymmärrys – jotain, mikä tekisi Lapista vastustamattoman. Toisaalta, ei välttämättä ole helppoa lyhyen matkan ajalta kovin vaikuttavaa videota tehdäkään, jos ei ole alan ammattilainen. Mutta jos filmitähti postaa yhden selfien takanaan luminen maisema – miten paljon se loppujen lopuksi kertoo Lapin kauneudesta ja houkuttelevuudesta?

Oma suhtautumiseni Lappiin

Tämä havainto on saanut minut pohtimaan omaa suhtautumistani Lappiin. Miksi en ole vielä käynyt siellä? Onko se johtunut siitä, että en ole laskettelun harrastaja? Tai koska minulla ei ole hyviä paukkupakkasiin tai vaelluksiin tarvittavia varusteita enkä välitä enää kantaa rinkkaa selässäni kilometritolkulla? Miksi en ole edes käynyt Korvatunturilla, vaikka olen kuitenkin erittäin paljon jouluihminen?

Päätös tehdä matka Ivaloon

Viime vuonna Instagrampostaukseni saavuttivat yli 5 miljoonaa ihmistä ja valokuviani ig-profiilissa kävi katsomassa yli 550000 ihmistä, minkä vuoksi aloin tuntea kiireellisyyttä – Lappi uupui sisältönä täysin. Päätin aloittaa etsimään uutta inspiraatiota ja tutkimaan lentotarjouksia Ivaloon. Löysin tämän vuoden huhtikuulle jopa useita lentoja päivittäin, mikä sytytti minussa toivon kipinän. Lentojen hinnat ja aikataulut näyttivät suht lupaavilta, ja päätin, että nyt on aika kokea Lappi itse.

Lennon valinta ja matkasuunnitelman muodostaminen

Joinain kevätpäivinä lentoja Ivaloon löytyi jopa kolme kappaletta päivässä, joinain päivinä vain yksi. Valitsin lennot, jotka sopisivat parhaiten budjettiini ja aikatauluuni. Halvin menolippu ja yöllinen paluulento tekisivät päiväretkestä Ivaloon toteutettavan.

Aikaisin lähtö Ivaloon oli klo 6:45 arkiaamuna ja se olisi perillä klo 8:20. Lentoaika 1h 35 min. Seuraava lähtö olisi klo 10:40 ja se olisi perillä klo 12:25. Tuo olisi jopa inhimillisempi lähtöaika. Ehtisi nauttimaan myös lentokentän tunnelmasta. Halvin menolippu puolestaan oli hinnaltaan 79,39e yhteen suuntaan (economy superlight).

Hotelliyön sijaan päätin siis kokeilla lentää takaisin Helsinkiin samana yönä, sillä paluulento Ivalosta Helsinkiin lähtisi samana päivänä klo 23:55 ja olisi perillä Helsingissä yöllä klo 1:25. Mutta tämä toi mukanaan haasteen – en tulisi ehtimään viimeiseen hsl:n bussiin, joten miten pääsisin yöllä kotiin?

Katsoin reittioppaasta, joka näytti, että joutuisin ensin odottamaan lentokentällä julkista liikennevälinettä puolitoistatuntia ja sitten joutuisin ostamaan kalleimman ABCD-lipun, jonka jälkeen ensimmäistä runkolinjan bussia käytettyäni joutuisin kävelemään yöllä ensin yksin 10 min (700m) ja sitten odottamaan 28 minuuttia seuraavaa yöbussia. Yöllisen kotimatkan kesto Vantaan lentokentältä kotiini Helsinkiin olisi 2 tuntia, eli pidempi kuin lentomatka Ivalosta Helsinkiin, ja se sisältäisi myös puoli tuntia yksinkävelyä yössä. Tämä ei houkutellut yhtään ja matkasuunnitelmani voisivat tyssätä tähän, jollen sitten valitse taksia.

Päivämatkan kokonaiskustannukset

Taksi suositeltiin tilaamaan hyvissä ajoin, viimeistään vuorokausi ennen matkan alkua, ja erään taksipalvelun nettisivuilta pystyin laskemaan hinta-arvion, joka antoi kotimatkalle hintaa n. 60e yöhintojen mukaan, ennakkoon tilattuna. Kun edestakaisten lentojen hintaan 170e päälle laskee matkat lentokentälle ja kotiin, sekä vielä Ivalossa syötävät ruoat ja juomat kuten teekupilliset, tulee Helsinki-Ivalo päivämatkan hinnaksi vähintään 300e ilman yöpymisiä.

Haaveileva kuvituskuva Ivalosta
Haaveileva kuvituskuva Ivalosta

Ivalon nähtävyydet

Ivalo on Pohjois-Suomen sydämessä sykkivä pieni kylä ja portti Lapin ainutlaatuiseen lumoon. Tämä Inarin kunnassa sijaitseva taajama tarjoaa matkailijoilleen mahdollisuuden kokea aitoa arktista elämäntapaa, revontulten tanssia ja luonnon karua kauneutta. Ivalosta ja sen ympäristöstä löytyvät nähtävyydet ja aktiviteetit houkuttelevat niin seikkailunhaluisia retkeilijöitä kuin rauhaa ja hiljaisuutta etsiviä matkailijoita.

  1. Revontulten taika

Lapin taivas tarjoaa yhden maailman upeimmista luonnonilmiöistä: revontulet. Syrjäisen sijaintinsa ansiosta Ivalo on yksi parhaista paikoista ihailla tätä taianomaista valonäytelmää. Erityisesti syys- ja talvikaudella, kun yöt ovat pitkiä ja pimeitä, revontulet tanssivat taivaalla vihreän, violetin ja joskus jopa punaisen eri sävyissä, tarjoten unohtumattoman kokemuksen.

Ivalossa revontulet ovat nähtävissä pääasiassa syyskuun lopusta maaliskuun alkuun. Tämä ajanjakso tarjoaa parhaat mahdollisuudet ihailla revontulia, sillä pitkät pimeät yöt luovat ihanteelliset olosuhteet luonnonilmiön tarkkailuun. Revontulien näkyvyys riippuu monista tekijöistä, kuten sääolosuhteista ja aurinkotuulen aktiivisuudesta. Kirkkaat, pilvettömät yöt ovat ihanteellisia revontulien bongaamiseen. Vaikka revontulia voi nähdä jo syyskuussa, parhaat mahdollisuudet niiden havaitsemiseen ovat usein talvikaudella, kun yöt ovat pisimmillään ja pimeimmillään. Monet matkailuyritykset järjestävät opastettuja retkiä, jotka vievät sinut parhaille revontulien katselupaikoille.

2. Lemmenjoki

Ivalon lähellä sijaitsee Lemmenjoen kansallispuisto, joka on Suomen suurin kansallispuisto ja tunnettu kultahistoriastaan. Kansallispuisto tarjoaa upeita mahdollisuuksia patikointiin, koskenlaskuun ja jopa kullankaivuuseen.

Ivalon lähiseutujen nähtävyydet

Tässä on valikoima ehdotuksia tekemiseen ja nähtävyyksiin Ivalon lähellä:

3. Ivalojoki

Ivalojoki, joka virtaa läpi kauniin lapinmaiseman, on toiminut kullankaivuun keskuspaikkana 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Nykyään joki houkuttelee luontomatkailijoita, kalastajia ja melojia nauttimaan sen rauhallisesta virtauksesta ja ympäröivästä luonnosta. Joen varrella on useita leiriytymispaikkoja ja tulistelupaikkoja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia yön yli kestäville retkille ja joissa voi nauttia Lapin kesäöistä.

4. Siida – Saamelaismuseo ja Luontokeskus

Siida on Inarissa, lyhyen automatkan päässä Ivalosta, sijaitseva saamelaismuseo ja luontokeskus. Se tarjoaa kattavan näkymän saamelaiskulttuuriin, arktiseen luontoon ja alueen historiallisiin vaiheisiin. Interaktiiviset näyttelyt ja ulkoilmamuseo tarjoavat elämyksiä kaikenikäisille vierailijoille.

5. Inarijärvi

Inarijärvi on Suomen kolmanneksi suurin järvi ja se tarjoaa loistavat puitteet kalastukseen, melontaan ja veneretkille. Järven ympäristössä voi ihailla kaunista lapin maisemaa ja tutustua paikalliseen luontoon.

Tämä webbikamera näyttää LIVE-kuvaa Inarijärven rannalta.

6. Pielpajärven erämaakirkko

Pielpajärven erämaakirkko on historiallinen rakennus, joka sijaitsee noin tunnin patikoinnin päässä Inarista. Kirkko ja sen ympäröivä erämaa tarjoavat ainutlaatuisen kulttuurihistoriallisen ja luonnonkauniin kokemuksen.

7. Urho Kekkosen kansallispuisto

Vain lyhyen ajomatkan päässä Ivalosta sijaitsee Urho Kekkosen Kansallispuisto, joka on yksi Suomen suurimmista kansallispuistoista. Alueen laajat tunturimaisemat, lukemattomat patikointireitit ja erämaajärvet tarjoavat unohtumattomia luontoelämyksiä ja ovat täydellinen kohde niille, jotka etsivät rauhaa ja hiljaisuutta. Alueella on useita merkittyjä reittejä ja autiotupia, jotka tekevät vaelluksesta nautinnollista.

8. Sammuttijärven patikointireitti

Tämä reitti tarjoaa mahdollisuuden nauttia Lapin luonnosta lyhyemmälläkin visiitillä. Reitti kulkee kauniissa maisemissa ja sopinee myös päiväretkiin.

9. Husky- ja porosafarit

Elämykselliset husky- ja porosafarit tarjoavat unohtumattomia kokemuksia Lapin luonnossa. Voit kokea vauhdin hurmaa huskyvaljakon vetämänä tai tutustua porojen elämään porotilalla.

10. Saariselkä

Vaikka Saariselkä ei sijaitse aivan Ivalon kyljessä, on se suosittu lomakohde, joka tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja ympäri vuoden, kuten laskettelua, vaellusta ja kylpyläpalveluita.

Täältä voit katsoa myös LIVE-webbikuvaa Saariselän Kaunispäältä, joka on Inarin kunnassa sijaitseva yli 400 metriä korkea tunturi.

Ei siis revontulia keväällä – Entäpä yötön yö?

Tutkiessani Ivalon nähtävyyksiä, huomasin, ettei revontulien näkeminen olekaan enää keväällä todennäköistä, kun pimeys on väistymässä. Aloin tutkia lentoaikatauluja uudestaan, josko sittenkin lähtisin katsomaan yötöntä yötä…

Löysin halvimman hinnan juuri juhannuksen jälkeiselle maanantaille, jolloin oli vain yksi lähtö, klo 6:40 aamulla. Lento olisi perillä Ivalossa klo 8:55, eli lentoaika oli jostain syystä kasvanut keväisestä jo yli kahteen tuntiin. Halvin lippu pelkällä 8kg käsimatkatavaralaukulla oli 91,64e. Paluulento oli sama, lähtö klo 23:55 ja perillä Helsinki-Vantaalla klo 1:25 aamuyöstä. Halvin edestakainen lento kesäkuulle maksaisi siis 218,29e.

Edestakainen Economy classic -lentolippu Finnairilla, joka sallisi matkustuspäivien muuttamisen, maksaisi samalle päivälle 282,09e. Edestakainen Economy Flex -lippu, joka sallisi istuinpaikkojen valitsemisen ja lipun takaisinmaksun, maksaisi halvimmillaan 326,09e.

Päätin jättää asian hautuumaan miettien, josko rohkenisin sittenkin viettää hyttysten kanssa Lapissa parikin yötöntä yötä…

Tämän artikkelin kuva on kuvituskuva. Tätä postausta täydennetään aidoilla valokuvilla Ivalosta sen jälkeen, kun olen päässyt siellä käymään. Joten tilaa blogini ja Facebookini, niin pysyt matkassa mukana!

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *