Vankilakokemus Tallinnassa: Patarei prison

Patarein vankila Tallinnassa

Tallinnalainen Patarein vankila on käytöstä poistettu vanha vankila ja se on tätä nykyä yleisönähtävyys. Vajaa vuosi takaperin kävin tutustumassa siihen kera kameran ja matkan seurauksena tein oheisen videon.

Vaaleanvärisistä tiilimurikoista rakennettu Patarein vankila sijaitsi meren rannalla ja vankilarakennuksen sisäseiniltä oli maali osittain rapistunut. Vankilan sisäseiniin oli piirretty ja maalattu kuvia, jotka kuitenkin kielivät ennemminkin ahdistuksesta, kuin yrittivät helpottaa katsojan oloa tai elävöittää vankilan tunnelmaa. Poikkeuksen tähän tekivät erääseen ahtaaseen nurkkaan ripustetut kehystetyt muotokuvapiirustukset, joiden kerrottiin olevan vangin aikaansaannoksia. Patarei tarjosi myös muita näyttelyitä historiaan liittyen.

Vankilan suuret ikkunat, jotka aukenivat aavalle merelle päin, toivat kuitenkin valoa vankilarakennuksen kolkkouteen. Sellien ikkunat puolestaan olivat teräskalterein suojatut.

Monet Patarein vankilan huoneista ja selleistä näyttivät olevan alkuperäisessä ulkoasussaan, tarjoten katsojalleen varsin autenttisen vankilaelämyksen. Ja varsinkin silloin karmaisi, kun katsoi sisälle hämärään vankityrmään paksun teräksisen oven pienestä kurkistusluukusta tai kävi kylpyhuoneessa, jossa wc:n virkaa olivat ajaneet viisi vierekkäistä kiveen hakattua aukkoa.

On hyvin vaikea kuvitella kenenkään haluavan päätyä tällaiseen vankilaan vangiksi. Näin ajatteli varmasti myös taiteilija, joka oli veistänyt hienot kiviset muotokuvat ikkunoista karkaavista ihmisistä vankilan ulkoseinustalle.

Katso videoni Patarein vankilasta seuraavasta –

Patarein vankila

Lue lisää matkailusta Tallinnassa, Virossa ja Euroopassa webbi-teoksestani INDIVUE – Matka Eurooppaan ja tilaa YouTube-kanavani, niin näet myös tulevat videot!

1 Comment

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *