|

Trdelník – tshekkiläisen herkun resepti ja historia

Arvioitu lukuaika: 9 minuuttia

Kun käväisin Prahassa muutama kesä sitten, näin siellä lukuisia katumyyjiä ja kioskeja, jotka myivät trdelník-nimistä tuotetta. Uskaltauduin kokeilemaan sitä myös itsekin, kun näin niin monen turistin nauttivan sitä kaduilla. Trdelnik oli todellinen kaloripommi, mutta ah, niin makea ja herkullinen. Maistettuani sitä kerran, päädyin myös kokeilemaan sen erilaisia täytettyjä versioita. Suklaa-jäätelö-mansikka-yhdistelmä oli ainoa täytesuosikkini. Tässä resepti, jolla voit kokeilla tehdä trdelnikin itsellesi –


Tšekkiläinen Trdelník -resepti


Ainesosat:

  • 500g jauhoja (gluteeniton vaihtoehto: käytä gluteenitonta jauhoseosta)
  • 250 ml lämmintä maitoa (vegaaninen vaihtoehto: käytä manteli- tai soijamaitoa)
  • 50 g sokeria
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 munaa (vegaaninen vaihtoehto: käytä 2 rkl veteen liotettuja chia-siemeniä)
  • 50g sulatettua voita (vegaaninen vaihtoehto: käytä vegaanista margariinia)
  • Appelsiinin raastettu kuori
  • 1 tl vaniljauutetta
  • Voitele tai margariinia
  • Ripottele kanelia ja sokeria päälle

Ohjeet:

  1. Sekoita kuivahiiva lämpimään maitoon ja anna sen aktivoitua noin 10 minuuttia.
  2. Yhdistä jauhot, sokeri ja suola suuressa kulhossa.
  3. Lisää munat (tai chia-siemenvesi), sulatettu voi, raastettu appelsiinin kuori ja vaniljauute. Sekoita hyvin.
  4. Lisää hiivaseos ja vaivaa taikina tasaiseksi ja joustavaksi.
  5. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.
  6. Jaa taikina osiin ja muotoile niistä pitkiä köysiä.
  7. Kääri taikina puutikun ympärille ja voitele sulatetulla voilla tai margariinilla.
  8. Ripottele päälle kanelia ja sokeria.
  9. Paista trdelníkejä avotulella tai uunissa 200°C:ssa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.


Ravintoarvot:
Trdelník on korkeakalorinen herkku. Yksi annos sisältää noin 300-350 kaloria käytetyistä ainesosista riippuen. Se sisältää myös hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja. Ravintoarvot voivat vaihdella gluteenittomassa ja vegaanisessa versiossa riippuen käytetyistä korvaavista ainesosista.

Trdelnikin valmistusta Prahassa
Trdelnikin valmistusta Prahassa
Trdelník-resepti tilavuusmitoilla


Tässä vielä sama trdelník-resepti, jonka mitat on muunnettu grammoista desilitroiksi. Huomaathan, että jauho- ja sokerimitat muunnetaan niiden likimääräisten tilavuusekvivalenttien perusteella, mutta nämä muunnokset eivät ole välttämättä tarkkoja, koska ainesosien tiheydet vaihtelevat.


Ainesosat:

  • Jauhot: 500 grammaa on noin 8,3 desilitraa (dl)
  • Lämmin maito: 250 millilitraa (ml) vastaa 2,5 desilitraa
  • Sokeri: 50 grammaa on noin 0,6 desilitraa
  • Kuivahiiva: 2 tl
  • Suola: 1 tl
  • Munat: 2 isoa
  • Sulatettu voi: 50 grammaa on noin 0,5 desilitraa
  • Appelsiinin raastettu kuori
  • Vaniljauute: 1 tl
  • Ylimääräistä voita tai margariinia voitelemiseen
  • Ripottele kanelia ja lisäsokeria

Muistathan, että kun muunnat reseptejä painosta tilavuusmittoihin, eivät tulokset ole aina välttämättä yhtä tarkkoja kuin alkuperäiset. Ainesosien määrää on aina hyvä säätää taikinan rakenteen ja koostumuksen mukaan.

Paistettuja trdelnikejä
Paistettuja trdelnikejä
Hiillos trdelnikin paistamiseen
Hiillos trdelnikin paistamiseen
Trdelnikin täytteitä
Trdelnikin täytteitä

Trdelník täytteet


Trdelník on perinteisesti nautittu ilman täytettä, sillä sen viehätys piilee sen rapeassa, sokeri-kanelipäällysteisessä ulkokuoressa ja pehmeässä, lämpimässä sisuksessa. Nykyaikaiset muunnelmat ovat kuitenkin tuoneet markkinoille valikoiman herkullisia täytteitä, jotka parantavat sen makua. Tässä joitain suosittuja vaihtoehtoja:

  1. Jäätelö: Lusikallinen suosikkijäätelöäsi, kuten vaniljaa, suklaata tai jopa hedelmänmakuista, on ihastuttava täyte trdelnikille. Kuuman rapean taikinan ja kylmän kermaisen jäätelön välinen kontrasti luo vastustamattoman yhdistelmän.
  2. Mansikkahillo: Runsas tilkka mansikkahilloa lisää makean ja hieman kirpeän maun trdelníkiin. Tämä vaihtoehto sopii mainiosti niille, jotka pitävät hedelmäisestä kosketuksesta.
  3. Suklaakastike: Lämpimän suklaakastikkeen tihkuminen trdelníkin sisällä on dekadenttia herkkua. Voit käyttää tummaa suklaata, maitosuklaata tai valkoista suklaata makusi mukaan.
  4. Nutella: Nutella-levite lämpimän taikinan sisällä on suosittu valinta suklaan ja hasselpähkinöiden ystäville. Koska se sulaa hieman, se tekee trdelníkistä entistä hemmottelevamman.
  5. Kermavaahto ja tuoreet hedelmät: Kermavaahdon ja tuoreiden hedelmien, kuten marjojen tai viipaloitujen banaanien, yhdistelmä voi olla virkistävä täyte, etenkin kesällä.
  6. Karamellikastike: Niille, jotka rakastavat makeita ja voisia makuja, karamellikastike on erinomainen täyttövaihtoehto.
  7. Kermajuustotäyte: Makeutettu tuorejuustotäyte voi lisätä trdelníkiin täyteläisen ja kirpeän maun.
  8. Maapähkinävoi: Pähkinävoi voi olla ainutlaatuinen ja täyttävä täyte.

Lisätessäsi täytteitä trdelníkiin, on tärkeää ottaa huomioon makujen ja tekstuurien tasapaino. Täytteiden tulee täydentää taikinan makua ilman, että se voimistaa sitä. Lisäksi, koska trdelník tarjoillaan parhaimmillaan lämpimänä, on suositeltavaa valita täytteitä, jotka kestävät lämpöä.

Ravintoarvojen kannalta täytteiden lisääminen trdelníkiin lisää sen kalori- ja sokeripitoisuutta. Terveellisemmän vaihtoehdon saamiseksi voit valita täytteitä, kuten tuoreita hedelmiä tai vähäsokerisia hilloja. Niiden, jotka etsivät vegaanisia tai gluteenittomia vaihtoehtoja, kannattaa varmistaa, että täytteet vastaavat näitä ruokavaliovaatimuksia. On hyvin todennäköistä, että vegaanisen ja gluteenittoman trdelnikin saa vain tekemällä itse. Valitsemalla maidottoman jäätelön ja vegaanisen suklaakastikkeen, saat vegaaniystävällisen trdelníkin.

Trdelník kioski Prahassa
Trdelník kioski Prahassa

Trdelníkin juurien jäljittäminen Slovakiasta Unkariin


Trdelník, jota kutsutaan usein tšekkiläiseksi trdelníkiksi, on perinteinen leivonnainen ja melkein kuin synonyymi tšekkiläiselle keittiölle erityisesti Prahassa. Sen alkuperä on kuitenkin kulinaarisen keskustelun aihe, ja saattaa juontaa juurensa Slovakiaan tai jopa Unkariin. Alkuperästään riippumatta trdelník on vakiinnuttanut asemansa rakastettuna herkkuna Tšekin tasavallassa ja sen ulkopuolella.


Perinteinen valmistus


Trdelníkin viehätys piilee sen yksinkertaisuudessa ja valmistuksen taidemaisessa prosessissa. Jauhoista, maidosta, sokerista, hiivasta ja kananmunista sekoitetusta taikinasta tehdään pehmeä ja taipuisa muoto. Sen jälkeen se rullataan pitkiksi köysiksi, jotka kiedotaan taitavasti ”trdlo”-nimisen puisen tikun tai karan ympärille. Sitten taikinaa grillataan avoimella liekillä ja käännetään hitaasti, kunnes se saa kullanruskean sävyn. Lopuksi se pyöritetään sokerin ja kanelin seoksessa, mikä tuo trdelnikille makean, aromaattisen ulkopinnan.

Tämä ihastuttava leivonnainen, josta on tullut tšekkiläisen katuruokakulttuurin tunnettu nähtävyys, erityisesti Prahassa, juontaa juurensa Slovakian ja Unkarin kulinaarisista perinteistä. Omalaatuisesta spiraalimuodostaan ja makeasta, kaneli-sokerisesta päällysteestään tunnetun trdelníkin matka alueellisesta erikoisuudesta kansainväliseksi sensaatioksi on tarina kulttuurivaihdosta ja kulinaarisesta kehityksestä.


Slovakian alkuperä: Skalický Trdelník


Slovakiassa trdelník tunnetaan nimellä ”Skalický trdelník”, joka on nimetty lähellä Tšekin rajaa sijaitsevan Skalican kaupungin mukaan. Kaupunki on ylpeä perinnöstään tämän ainutlaatuisen leivonnaisen syntymäpaikkana. Paikallisen tarinan mukaan reseptin toi Skalicaan 1700-luvulla unkarilainen kenraali József Gvadányi, joka myös eläköityi tässä kaupungissa. Leivonnaisesta tuli nopeasti paikallinen erikoisuus, jonka resepti ja valmistusmenetelmät ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle.

Skalický trdelníkiä valmistettiin perinteisesti erityistilaisuuksissa ja festivaaleilla. Se tehtiin makeasta taikinasta, joka käärittiin puu- tai metallitangon ympärille ja paistettiin sitten avotulella. Lopputuote oli lämmin, kullanruskea taikina, päältä rapea ja sisältä pehmeä. Vuonna 2007 Skalický trdelník sai Euroopan unionin suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) aseman, mikä tunnustaa sen ainutlaatuisen alueellisen merkityksen.

Trdelník suklaa-jäätelö-mansikkahillo täytteellä
Trdelník suklaa-jäätelö-mansikkahillo täytteellä


Unkarilaiset yhteydet: Kürtőskalács


Unkarissa samankaltaisella ”kürtőskalács”-leivonnaisella on monia yhteisiä ominaisuuksia trdelníkin kanssa. Kürtőskalács, jota englanniksi kutsutaan usein chimney-kakuksi, on tärkeä herkku Unkarissa, etenkin juhla-aikoina. Nimi kürtőskalács tarkoittaa savupiippukakkua sen sylinterimäisen muodon ja juuri valmistettuna höyryävän ulkonäön vuoksi.

Kürtőskalácsin valmistus on samanlaista kuin trdelníkin. Taikina kääritään puuvartaan ympärille ja varrasta käännetään hitaasti avotulella. Kypsennyksen jälkeen se pyöritetään tavallisesti sokerissa, ja joskus siihen lisätään täytteitä, kuten jauhettuja saksanpähkinöitä tai kanelia. Tämän leivonnaisen unkarilaisen version uskotaan olevan peräisin Transilvaniasta, joka oli aikoinaan osa Unkarin kuningaskuntaa.


Sekä Skalický trdelník että kürtőskalács ovat enemmän kuin pelkkiä jälkiruokia, sillä ne ovat olennainen osa kulttuuriperintöä. Viime vuosina niiden suosio on levinnyt Keski-Euroopan ulkopuolelle, ja muunnelmia niistä on esiintynyt katuruokamarkkinoilla ja festivaaleilla ympäri maailman.


Meillä Suomessa on sokerimunkki, joka joko paistetaan uunissa tai uppopaistetaan öljyssä. Sitä nautitaan erityisesti vapunpäivänä ja sen maku on hieman samanlainen kuin trdelníkin, mutta siinä ei ole täytteitä, vaan ainoastaan pyöreä reikä keskellä. Mutta tietysti tästä leivonnaisesta on olemassa myös täytetty versio, nimittäin hillomunkki. Kerron siitä sinulle ehkä myöhemmin, joten tilaa blogini ja seuraa somessa!

Hyödyllisiä linkkejä:

Samankaltaiset artikkelit

7 Kommenttia

  1. Trdelník suklaa-jäätelö-mansikkahillo täytteellä näyttää todella herkulliselta – ilman täytteitä vähän kuin tikkupulla notskilla‍♀️. Olen huono maistamaan makeita leivonnaisia ulkomaills (pääosin pahoja mun mielestä), mutta tähän sortuisin

  2. Enpä lähtisi näin työlästä leivonnaista askartelemaan – mutta muistelen, että näitä on ollut myynnissä myös Suomessa jollain näillä kiertävillä ”kansainvälisillä” markkinoilla, joille viimeksi vähän pakosta päädyimme Torniossa, kun markkinoista tietämättä olimme varanneet hotellin markkinakadun varrelta!

    1. Pitää paikkansa – Itsekin olen nähnyt unkarilaista ”tredlnikiä” myytävän Suomessa jollain markkinoilla ja muistan ajatelleeni, että kopioivat tshekkejä, mutta asia saattaakin olla toisinpäin 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *