Intialainen ateria intialaisessa ravintolassa Suomessa
|

Euroopan parhaimmat intialaiset ravintolat

Päivitetty 11/2023

Euroopassa on laaja valikoima intialaisia ravintoloita, ja niistä jotkut ovat todella huippuluokkaa. Viime vuosina intialainen ruoka on kasvattanut suosiotaan Euroopassa ja monet intialaiset ravintolat ovat saaneet mainetta herkullisesta ruoastaan sekä miellyttävästä palvelustaan. Tässä artikkelissa esittelen Euroopan parhaita intialaisia ravintoloita, jotka tarjoavat laadukasta intialaista ruokaa sekä ainutlaatuisen ravintolakokemuksen.

Oheinen videoni kertoo Euroopan parhaimmista intialaisista ravintoloista ennen koronaa. Kyseinen ravintolaprojektini keskeytyi pahemman kerran koronan vuoksi ja useampi intialaisen ravintolan omistava Euroopan maa jäi kokematta koronan aikana. Sen vuoksi tämä video keskittyykin kertomaan parhaimmista kokemuksistani intialaisissa ravintoloissa Euroopassa ennen vuotta 2020 ja ennen koronaa.

Suomi on ihan ansaitusti päässyt mukaan top5:een. Valitettavasti täytyy kuitenkin mainita, että helsinkiläisen ravintola India Housen, jonka olisi kuulunut olla tässä videossa, jouduin valitettavasti jättämään pois, koska kyseinen ravintola näyttää lopettaneen ravintolatoimintansa Helsingissä.

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että kyseessä ei ole edes ainoa intialainen ravintola Helsingissä, joka on lopettanut toimintansa viimeisen vuoden sisällä. Tämä on todella ikävää, mutta totta, että melkein kaikki Helsingin parhaimmat intialaiset ravintolat ovat lopettaneet toimintansa. Onneksi videolle pääsi ainakin yksi ravintola edustamaan Suomea.

Toivon, että kaikki muutkin videolta löytyvät hyvät intialaiset ravintolat Euroopassa ovat selvinneet koronan yli ja ilahduttavat yhä asiakkaitaan.

Italia ja Latvia eivät esimerkiksi yltäneet parhaimpien ravintolamaiden joukkoon, mutta katsopa oheiselta videolta, mistä Euroopan parhaimpia intialaisia ravintoloita sitten löytyi ja miltä ne näyttivät! Kriteerinä tässä ei ole ollut ravintolan ulkonäkö vaan kasvisruoan maku.

Videon kesto: 4:31

Parhaimmat intialaiset ravintolat Euroopassa

Intialaisen ruoan suosion kasvu

Intialaisen ruoan suosio on kasvanut merkittävästi Euroopassa viime vuosina. Monet ihmiset ovat kiinnostuneita kokeilemaan uusia makuelämyksiä, ja intialainen ruoka tarjoaa monipuolisen valikoiman erilaisia makuja ja ruokalajeja. Intialainen ruoka on myös usein kasvispainotteista, mikä houkuttelee ihmisiä, jotka haluavat syödä terveellisemmin ja vähentää lihansyöntiä. Intialaiset ravintolat ovat myös parantaneet palveluaan ja ravintoloiden sisustusta, ja se varmasti houkuttelee asiakkaita viihtymään ravintolassa pidempään.

Suosittuja intialaisten ravintoloiden maita Euroopassa

Intialaisia ravintoloita löytyy ympäri Euroopan, mutta tietyt maat ovat erityisen suosittuja intialaisen ruoan ystävien keskuudessa. Iso-Britannia on yksi suosituimmista maista, ja sieltä löytyy laaja valikoima erilaisia intialaisia ravintoloita. On ollut pitkäaikainen haaveeni päästä joskus katsomaan ja kokemaan ne ja kertomaan niistä muille.

Toinen suosittu maa on Ranska, jossa monet intialaiset ravintolat tarjoavat perinteisiä intialaisia ruokia mutta myös fusion-ruokia ranskalaisten makujen kanssa. Oma kokemukseni Pariisista oli intialais-pakistanilainen keittiö ja kyseinen ateria kuuluu yhä parhaimpien koskaan syömieni illallisten joukkoon.

Saksan, Italian ja Espanjan sanotaan olevan myös suosittuja intialaisen ruoan maita Euroopassa, mutta oma kokemukseni Roomasta oli pohjanoteeraus, ja Berliinin tarjonta oli laidasta laitaan.

Kuitenkin monet näistä maista ovat omaksuneet intialaisen ruoan osaksi omaa kulttuuriaan ja tarjoavat mielenkiintoisia ja maukkaita vaihtoehtoja asiakkailleen. On selvää, että intialaisen ruoan suosio Euroopassa jatkaa kasvuaan ja uusia intialaisia ravintoloita avataan jatkuvasti ympäri Eurooppaa.

Tältä näytti shahi paneer yhdessä parhaimmista intialaisista ravintoloista

Parhaat intialaiset ravintolat Euroopassa

Monet intialaisista ravintoloista, kuten Golden Tikka, Monal, Mr. India, Maharadscha ja Shiva ovat vuosien mittaan päätyneet aina artikkeliksi asti blogiini, joka on olemassa myös englanninkielisenä. Katso myös matkaoppaani Eurooppaan, jotka löydät artikkelin lopussa olevista linkeistä!

Kokeilemisen arvoisia intialaisia ruokia, joita löytää myös Euroopan ravintoloista

Itse valitsen intialaisessa ravintolassa useimmiten palak paneerin tai shahi paneerin, kun haluan pelata varman päälle. Tässä lista joistain suosituimmista intialaisista ruokalajeista, joita kannattaa kokeilla:

Suosittuja intialaisia alkuruokia:

  1. Samosa: Tämä suosittu alkuruoka koostuu taikinakuoresta, joka on täytetty erilaisilla täytteillä, kuten perunoilla, herneillä, linseillä tai jopa lihalla. Samosat tarjoillaan yleensä chutneyn tai minttukastikkeen kanssa.
  2. Pakora: Pakorat ovat friteerattuja vihannesten tai lihan paloja, jotka on kastettu kikhernejauhoista ja mausteista valmistettuun taikinaan. Ne ovat rapeita ja mausteisia, ja niitä nautitaan usein minttu- tai tamarindikastikkeen kanssa.
  3. Aloo Tikki: Mausteiset perunakakut, jotka on valmistettu murskatuista perunoista, mausteista ja yrtteistä. Aloo Tikkia tarjotaan yleensä chutneyn kanssa.
  4. Paneer Tikka: Marinoidut ja grillatut paneer-juustopalat ovat erittäin suosittu vegetaarinen alkuruoka. Paneeria maustetaan usein jogurtilla ja erilaisilla mausteilla ennen grillaamista.
  5. Bhaji: Bhajit ovat samankaltaisia kuin pakorat, mutta niissä käytetään yleensä sipulia pääraaka-aineena. Sipulirenkaat kastetaan mausteiseen taikinaan ja friteerataan.
  6. Chicken 65: Tulisesti maustetut friteeratut kanapalat, jotka ovat peräisin Etelä-Intiasta. Chicken 65 on tunnettu sen voimakkaasta mausteiden ja chilin käytöstä.
  7. Papdi Chaat: Pieniä rapeita leipäpalasia, jotka on päällystetty jogurtilla, tamarindikastikkeella ja erilaisilla mausteilla. Tämä ruokalaji on kuin intialainen versio nachoista.

Suosittuja intialaisia pääruokia:

  1. Butter chicken – Tämä on yksi intialaisen keittiön tunnetuimmista ruokalajeista, joka koostuu mausteisesta tomaattikastikkeesta ja marinoidusta kanasta. Se tarjoillaan yleensä naan-leivän tai riisin kanssa.
  2. Chicken tikka masala – Tämä on toinen suosittu kanaruoka intialaisessa ravintolassa, brittiläis-intialainen, ja se on valmistettu mausteisesta tomaattikastikkeesta ja marinoidusta kanasta. Se on yleensä hieman tulinen ja se tarjoillaan yleensä riisin, naan-leivän tai rotin kanssa. Kasvissyöjille tarkoitettu Paneer tikka masala on erinomainen ja normaalia paneerruokaa tulisempi vaihtoehto.
  3. Saag paneer tai palak paneer – Tämä on kasvisruoka, joka koostuu mausteisesta pinaattikastikkeesta ja juustosta. Se on yleensä maustettu inkiväärillä, valkosipulilla ja muilla mausteilla.
  4. Biryani – Tämä on intialainen riisiruoka, joka on täynnä mausteita, kuten kardemummaa, sahramia, inkivääriä ja kanelia. Se sisältää yleensä kanaa tai lammasta ja tarjoillaan jogurtin tai raita-kastikkeen kanssa.

Intialaisen ruoan kanssa sopivat hyvin myös erilaiset juomat:

  1. Lassi – Tämä on jogurttipohjainen juoma, joka on makeutettu hunajalla tai sokerilla. Se on raikas juoma, joka auttaa tasapainottamaan mausteisia ruokalajeja. Sen voi pyytää myös suolaisena.
  2. Mango lassi – Tämä on samanlainen kuin lassi, mutta se sisältää tuoreita mangoja, ainakin Intiassa. Euroopassa jouduttaneen usein turvautumaan pakastetuotteisiin. Mangolassi on makea ja raikas juoma, joka sopii hyvin mausteisten intialaisten ruokien kanssa.
  3. Alkoholiton olut – Alkoholiton olut sopii mainiosti intialaisen ruoan kanssa.
  4. Chai – Tämä on intialainen mausteinen tee, joka sisältää inkivääriä, kardemummaa, kanelia ja muita mausteita. Se on täydellinen juoma nautittavaksi intialaisen aterian jälkeen, jälkiruoaksi.

Lue lisää matkailusta ja ravintoloista Euroopassa teoksestani Indivue – Matka Eurooppaan! Myös englanniksi nimellä Indivue – Trip to Europe.

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

5 Kommenttia

  1. Juuri tultiin Sri Lankasta muutaman viikon matkalta. Tuli tykästyttyä toden teolla paikalliseen ruokaan. Kiinnostaisikin kovasti tehdä makumatka myös Intiaan, varmaan paikallisesta keittiöstä löytyy paljon yhteistä Sri Lankan kanssa, mutta myös eroja.

  2. No nyt tuli nälkä. Olin juuri Sri Lankassa matkalla ja pääsin sielläkin syömään ihania kasvisruokia. Täytyykin käydä pitkästä aikaa taas jossain intialaisessa.

  3. Kiitos kommenteistanne. Tiedän muuten Helsingissä olevan ainakin yhden Sri Lankalaisen ravintolan, joka löytynee Googlella, mutta sen ravintolan menu oli liian yksipuolinen ja sisälsi liikaa ranskanperunoita ja kebabia, jotta olisin sitä lähtenyt kokeilemaan. Ranskanperunat vain lienevät resepti Suomessa menestymiseen.

  4. Aika moni ravintola on korona-aikana lopettanut toimintansa, minkä olen huomannut, kun esim Tallinnassa tutkin mitkä parhaat ravintolat ovat vielä voimissaan. Tämä tietysti antaa mahdollisuuksia uusille tulokkaille, ja tällä hetkellä monen kaupungin ravintolat ovat melkoisessa murroksessa.

    Intialaisista ravintoloista parhaiten on jäänyt mieleen Lontoon Brick Lanen alue, jossa väitetään (ainakin englantilaisten mielestä) olevan maailman parhaat intialaiset ravintolat. No onhan samaa sanottu myös siitä, että maailman parasta sushia saa New Yorkissa. Itsestä kuitenkin kaikki ruoka aidossa ympäristöön on paras nautinto, mutta kyllä esim huippu intialainen ruoka on aina hyvä idea maasta riippumatta. Kiva video kaikin puolin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *